Kwaliteit

De BNR fles is ontwikkeld als een kwalitatief hoogwaardige retourfles. Bij het ontwerp is aan alles gedacht. Hierdoor is een BNR fles zo sterk dat het tot veertig keer opnieuw kan worden gevuld en gebruikt. Pas als de fles breekt, glasschade, technische mankementen of duidelijke visuele mankementen heeft, wordt deze uit de roulatie gehaald.
 
Ook is bij het ontwerp gedacht aan de kwaliteit van het bier. Door de specifieke bruine kleur van de BNR fles is deze in hoge mate UV straling bestendig. Dat is belangrijk omdat UV-straling bepaalde zuren beïnvloed die afkomstig zijn van de bloemen van de hopplant. Daardoor kan het bier een bijsmaak krijgen, een zogenaamde “lichtsmaak”. De bruine BNR fles laat zo weinig mogelijk UV straling door, waardoor het bier langer de gewenste kwaliteit behoudt. Het voorkomen van “lichtsmaak” is ook de reden dat brouwers altijd adviseren om bier op een donkere, koele plek te bewaren.
 
Iedere BNR fles die wordt geproduceerd moet aan de strenge kwaliteitseisen voldoen. Al deze kwaliteitseisen staan omschreven in de "Specificatie van de nieuwe 30 cl bruine CBK-Fles".  Nederlandse Brouwers zorgt ervoor dat deze specificatie altijd up to date blijft en gewijzigd wordt als bijvoorbeeld nieuwe productietechnieken daarom vragen. 
Gebruikers zijn verplicht erop toe te zien dat de glasproducenten altijd werken met de laatste versie van deze specificatie. 
De laatste versie van de Technische specificatie is door goedgekeurde gebruikers vrij op te vragen bij Nederlandse Brouwers. Op dit moment wordt gewerkt met versie 2015-1, van beide specificaties.
 
Om de kwaliteit (maat, sterkte, kleur enz.) van iedere fles in de gehele gezamenlijke BNR flessenpool te waarborgen wordt iedere fles die nieuw geproduceerd wordt door de flesproducent op alle kwaliteitseisen die Nederlandse Brouwers aan de fles stelt, gecontroleerd. Nederlandse Brouwers laat regelmatig audits uitvoeren bij de glasfabrieken om te waarborgen dat dit kwaliteitscontroleysteem goed werkt.
 
Flessen die niet aan de hoge kwaliteitseisen voldoen mogen niet naar de klant. De partijen die afgekeurd zijn worden direct vernietigd, waarna het glas opnieuw wordt ingezet als grondstof voor nieuwe flessen.