Algemeen

Het leeuwendeel van het bier dat bestemd is voor thuisverbruik, wordt aangeboden in de hervulbare standaard bruine glazen statiegeldfles van 30 cl. De officiële naam van deze fles is de 30 cl (of 50 cl) Bruin Nederlands Retour CBK-fles, oftewel de BNR fles.
 
De BNR fles is in de jaren tachtig door de bierproducenten ontwikkeld als een gezamenlijke  retourfles van zeer hoge kwaliteit. Het model van de 30 en 50 cl BNR CBK-fles is in 1988 door Nederlandse Brouwers (voorheen Centraal Brouwerij Kantoor of CBK) geregistreerd. Nederlandse Brouwers is ook nu nog eigenaar van de auteursrechten op de fles.
 
Om de continuïteit en vooral ook de kwaliteit van de gehele gezamenlijke BNR flessenpool te waarborgen, heeft Nederlandse Brouwers een aantal regels opgesteld  voor de productie, verkoop en het gebruik van de BNR fles. Iedereen die de BNR fles wil produceren, verkopen en of gebruiken is gehouden aan deze regels, die voornamelijk betrekking hebben op de kwaliteit van de BNR fles.
 
De kwaliteit van de BNR fles is namelijk erg belangrijk. De fles kan veelvuldig opnieuw gevuld en in de markt worden gezet  en krijgt dus veel te verduren. De fles kan wel zo’n 40 keer de ronde maken van brouwerij, winkel, consument, statiegeldautomaat, terug naar de brouwerij voor een schoonmaak en vul sessie.  Het is dan ook belangrijk dat de fles zelfs na 40 keer gebruiken nog steeds net zo sterk is en dezelfde kwaliteit garandeert aan de consument, als een nieuwe fles.